ULTRA LIGHT LITOŽELEZNI IZDELKI

Z našo novo ponudbo litoželeznih posod lahko prvič zagotovimo prave posode in ponve iz litega železa, ki so tako lahke, da jih lahko uporablja vsak. Ponve so izdelane iz popolnoma enakega materiala kot tradi-cionalne, težje, peskane ulivane ponve. Razlog, da so tako lahke je v tem, da jih z novo tehniko ulivanja za posodo zdaj lahko tanjšamo, ne da bi izgubile odlične lastnosti pečenja pri kuhanju v litoželeznih posodah. Ponve Ultra Light imajo na površini poseben vzorec. Temu pravimo “vrtinčno brušenje” in vzorec pomaga, da se maščoba bolj enakomerno porazdeli po površini ponve.

Litoželezni izdelki brez premazov RONNEBY BRUK imajo kar 30-letno potrošnikovo ‘litoželezno’ garancijo na napako v materialu ali napako v izdelavi. 30-letna garancija ne velja za pokrove ali ročaje, za katere dele veljajo običajna pravila za garancije izdelkov v vsaki državi. Garancija ne velja, če je bil izdelek uporabljen v profesionalnih kuhinjah, kot so restavracije, šolske kuhinje, gostinska podjetja ali podobno.

litoželezna posoda RONNEBY BRUK


Novo v Sloveniji
.

Litoželezna posoda RONNEBY BRUK, ki je izdelana na Švedskem je že obdelana z rastlinskim oljem, zato vam tega postopka ni potrebno opraviti. Le sperite jo s toplo vodo in dobro osušite. Zatem jo lahko postavite direktno na štedilnik in je pripravljena na pečenje. Litoželezne ponve z ročaji iz nerjavečega jekla se lahko uporabljajo tudi v pečici. Ponve in posode Ronneby Bruk so primerne za uporabo na vseh vrstah štedilnikov, tudi na keramičnih ali indukcijskih kuhalnih ploščah. Litoželezne ponve in posode ohranjao svojo obliko in ima odlično površino, ki je potrebna pri kuhanju hrane na keramičnih ploščah.

Ponev blini
154000 železni ročaj Ø 13cm
Ponev za palačinke
120810 ročaj "Cool -Touch"Ø 24cm
Globoka ponev
120010 ročaj "Cool -Touch"Ø 20 cm
Steklena pokrovka
902080 ročaj "jeklo -silikon" Ø 20 cm

Globoka ponev
120110 ročaj "Cool -Touch"Ø 25 cm

Steklena pokrovka
902500 ročaj bakelit Ø 25 cm
Globoka ponev
120210 ročaj "Cool -Touch"Ø 28 cm
Steklena pokrovka
902800 ročaj bakelit Ø 28 cm
Ultra light ponev
102880 ročaj "jeklo -silikon"Ø 28 cm
Ultra light ponev
102680 ročaj "jeklo -silikon"Ø 26 cm
Okrogle posode z železnim pokrovom
140200 4 L, Ø 25 cm
Okrogle posode z železnim pokrovom
140100 3 L, Ø 25 cm

kliknite na sliko za podrobni ogled modela

Pogoji poslovanja in postopek nakupa
 

Šola pečenja za UL Original in UL Professional

S temi kratkimi navodili vam želimo pomagati do vrhunskih rezultatov pri uporabi vaše nove ultra lahke ponve.

Informacije so zbrane na osnovi naših dolgoletnih izkušenj kot vodilni proizvajalec litoželeznih posod in iz izkušenj švedske ICA in Coop test kitchens.

Lito železo je poleg gline najstarejši material za izde-lavo posod. Večina kuharskih šefov se strinja, da je lito železo najboljši material za ponve in posode, ne glede na mnoge nove umetne materiale, ki se pojavl-jajo v zadnjem času.

‘Pečenje na pravi način’ je pravzaprav umetnost. Potrebno je nekaj prakse, da dobite občutek za pravo temperature in čas pečenja, še posebej z modernimi in hitrimi indukcijskimi kuhališči, ki se vedno več upo-rabljajo tudi v domačih kuhinjah. Pečenje zrezka ali ribjega fileja je odlična hrana in tudi hitri način kuhan-ja. Včasih pa vendarle naletimo na neželene težave, kot so npr. zrezek se prime na ponev, hrana ima okus po zažganem, ali pa govedina postane trda in suha. Z našimi priporočili vam bomo pomagali najti pravo metodo pečenja.

Najpogostejša težava je, da se hrana prime na ponev. Skoraj vedno je razlog v tem, da je temperature ponve previsoka. V tem primeru znižajte temperaturo; celo bolj kot se vam zdi, da je potrebno in jo potem po potrebi počasi zvišujte. Optimalna temperature za pečenje mesa je cca. 185oC, za ribo 170oC in za jajca ne več kot cca. 160oC. Te temperature se doseže zelo hitro v tanki litoželezni ponvi, kot je Ultra Light, še posebej, če uporabljate olje oljne repice, ne da bi vanj vmešali nekoliko masla.

Maslo (in dobra kakovostna margarina) cvrčita in se nekoliko obarvata, po čemer lahko ocenimo, kdaj je dosežena prava temperature. Ko ne cvrči več, je tem-perature prava. Uporaba olja je morda nekoliko bolj občutljiva, ker ne cvrči, ko pa se začne kaditi, pa je temperature že previsoka. Če uporabljate olje, dodajte nekoliko masla in si na ta način pomagajte ugotoviti, kdaj je temperatura prava.

Pečenje govejega zrezka:

Govedina naj bo ‘sobne temperature’. Naredite nekaj rezov na mastnem delu, vendar maščobe ne odrežite, dokler meso ni pečeno.

Ponev segrejte, maslo naj ne cvrči več in naj bo nekoliko rjavkasto, zrezke položite v ponev in nato zmanjšajte temperaturo. Zrezki naj se 3-5 minut pečejo na vsaki strani, odvisno od debeline in tega, koliko želite, da so zapečeni in po potrebi počasi povečajte temperaturo.

Pečenje ribe:

Ponev segrejte, maslo naj ne cvrči več in ko začne nekoliko rjaveti, položite začinjeno ribo na ponev in znižajte temperaturo. Po potrebi zvišajte temperaturo, vendar počasi, da se riba ne zažge. Pečenje se začne na strani, kjer je koža, približno 2 minuti in potem ribo obrnite, da se na kratko popeče še na drugi strani.

Pečenje jajca:

Ponev segrejte, dodajte nekaj masla, ki naj ne postane rjavkasto. Znižajte temperature in položite jajce na ponev, ko se maslo začne peniti. Jajce je potrebno položiti na pravo mesto na ponvi, saj se prime direktno na ponev; ne poskušajte ga z lopatico premikati, ko je na ponvi. Po potrebi počasi zvišajte temperaturo. Ko je površina jajca pečena; po cca. 2-3 minutah, se bo jajce odlepilo po ponve in takrat ga lahko obrnete, če ga želite popeči na obeh straneh.

Čiščenje:

Nikoli ne čistite litoželeznih ponev v pomivalnem stroju!
Običajno zadostuje, da uporabite toplo vodo in krtačko za posodo. Če ste uporabili zelo aromatične začimbe, lahko dodate kapljico detergenta, vendar ga je potrebno zelo dobro sprati in obrisati s kuhinjskim papirjem in potem površino ponve premazati z malo jedilnega olja. Izogibajte se shranjevanju ponve s tesno pokritim pokrovom, saj lahko nastane neprijeten vonj, če ponev nekaj časa ne bo v uporabi.

V litoželezni posodi nikoli ne shranjujte hrane in bodite pozorni na to, da posodo po čiščenju temeljito osušite. Če ni pravilno posušena, lahko zarjavi, rjasti madeži pa niso razlog za vrnitev izdelka. Če se na ponvi pojavi rja, jo obrišite in vtrite v površino ponve nekaj jedilnega olja. Potem jo lahko ponovno uporabljate. Rja je le železov oksid in ni nevarna.

Naše litoželezne posode imajo 30 letno ‘litoželezno’ garancijo na napako v materialu ali napako v izdelavi. Rja ali katera druga poškodba, ki je posledica napačne uporabe, ni predmet garancije. V primeru, da želite uveljavljati garancijo, se obrnite na trgovino, kjer ste ponev kupili in razložite težavo. Ta bo potem ugotovila, ali je težava posledica napake v izdelku ali posledica napačnega ravnanja z izdelkom. Ob uveljavljanju ga-rancije potrebujete račun ali drugo dokazilo o nakupu. Če se izkaže, da je izdelek okvarjen, ste upravičeni do zamenjave za novi izdelek v trgovini, kjer ste ga kupili. Ne pozabite shraniti računa kot dokazilo, kje in kdaj je bil izdelek kupljen, v izogib težavam ob morebitnem uveljavljanju garancije.

Potrošniška garancija velja samo za uporabo izdelkov v „zasebnem domačem okolju“ in ne velja, če je bil izdelek uporabljen v profesionalnih kuhinjah, kot so restavracije, šolske kuhinje, gostinska podjetja ali podobno