Vse o litem železu – Litoželezna posoda se poleg glinene za kuhanje uporablja najdlje, je varna in preizkušena. Skozi čas sta se izpopolnjevala le tehnologija izdelave in kuharski recepti.

Ali ima litoželezna posoda GENSE in RONNEBY BRUK prevleko?

Litoželezne posode GENSE in RONNEBY BRUK so tradicionalne in nimajo nobenih prevlek, so pa obdelane z rastlinskim repičnim oljem, kar jim daje značilno lepo črno barvo.

Ali moram litoželezno posodo GENSE in RONNEBY BRUK predhodno pripraviti za uporabo?

Nova litoželezna ponev je že obdelana z rastlinskim repičnim oljem, zato vam tega postopka ni potrebno opraviti. Le sperite jo s toplo vodo in dobro osušite. Zatem jo lahko postavite direktno na štedilnik in je pripravljena na kuhanje ali pečenje.

Ali moram posodo pred pečenjem ogreti?

Litoželezno posodo je pred pečenjem vedno potrebno ogreti. Priporočamo postopno počasno segrevanje, da se toplota enakomerno razporedi po celotni površini, saj se s tem izognemo prijemanju hrane na ponev. Če uporabljate olja, si lahko pomagate tako, da dodate tudi košček masla, in s cvrčanjem in obarvanostjo masla ugotovite ustrezno temperaturo.

Ali lahko litoželezno posodo čistimo v pomivalnem stroju?

Litoželezne posode se ne sme čistiti v pomivalnem stroju, temveč ročno. Običajno zadostuje, da uporabite toplo vodo in krtačko za pomivanje posode. Če ste uporabili zelo aromatične začimbe, lahko dodate kapljico detergenta, vendar ga je potrebno zelo dobro sprati. Ponev ali posodo nato posušite. To najlažje storite tako, da jo obrišete s kuhinjskim papirjem in za trenutek postavite na kuhalno ploščo, na “naknadno ogrevanje”, ko je izključena.

Priporočamo, da površino potem premažete z malo jedilnega olja. Izogibajte se shranjevanju ponve s tesno pokritim pokrovom, saj lahko nastane neprijeten vonj, če ponev nekaj časa ne bo v uporabi.

Kakšna maščoba je najbolj primerna za pečenje na litoželeznih posodah in ponvah?

Za uporabo v litoželeznih posodah so primerne vse kakovostne maščobe, ki prenesejo visoko temperaturo.

Maslo (in dobra kakovostna margarina) cvrčita in se nekoliko obarvata, po čemer lahko ocenimo, kdaj je dosežena prava temperatura. Ko ne cvrči več, je temperature prava. Uporaba olja je morda nekoliko bolj občutljiva, ker ne cvrči, ko pa se začne kaditi, pa je temperature že previsoka. Če uporabljate olje, dodajte nekoliko masla in si na ta način pomagajte ugotoviti, kdaj je temperatura prava.

Ali se lahko hrana prime na litoželezno posodo?

Če se hrana prime na posodo, je razlog skoraj vedno v tem, da je temperature ponve previsoka. V tem primeru znižajte temperaturo; celo bolj kot se vam zdi, da je potrebno in jo potem po potrebi počasi zvišujte. Optimalna temperature za pečenje mesa je cca. 185ºC, za ribo 170ºC in za jajca ne več kot cca. 160ºC.

Te temperature se doseže zelo hitro v tanki litoželezni ponvi, kot je Ultra Light, še posebej, če uporabljate olje oljne repice, ne da bi vanj vmešali nekoliko masla.

Na katerih kuhališčih lahko uporabljam litoželezno posodo?

Ponve in posode GENSE in RONNEBY BRUK so primerne za uporabo na vseh vrstah štedilnikov, tudi na keramičnih ali indukcijskih kuhalnih ploščah in odprtem ognju. Litoželezna ponev in posoda ohranja svojo obliko in ima odlično površino, ki je potrebna pri kuhanju hrane na keramičnih ploščah.

Litoželezne ponve z ročaji iz nerjavečega jekla se lahko uporabljajo tudi v pečici. Ponev z lesenimi ročaji se ne sme uporabljati v pečici, saj bi ročaji lahko razpokali.

Ali lahko litoželezna posoda zarjavi?

GENSE in RONNEBY BRUK litoželezne posode nimajo prevlek, zato priporočamo, da jih ne puščate na vlagi, prav tako litoželeznih ponev in posod ne uporabljajte za shranjevanje živil, saj lahko zarjavijo in se hrana lahko razbarva. Če se to zgodi, se rjo enostavno odstrani z jekleno krtačo. Po odstranitvi rje uporabite nekaj jedilnega olja ali masti in jo vtrite v površino. Ponev postavite za nekaj ur v pečico na približno 150° C, potem jo vzemite ven in posušite s kuhinjskim papirjem. Po potrebi postopek ponovite.

Kakšni pripomočki so primerni za kuhanje in pečenje v litoželezni posodi?

Za mešanje priporočamo lesene pripomočke, ki ne poškodujejo površine. Za čiščenje pa priporočamo krtačo za čiščenje posode.

Kako obdelati litoželezno površino, ki je po čiščenju videti suha?

V posodo vlijte približno eno žlico olja in ga s kuhinjskim papirjem vtrite v površino. Površino nato spet posušite z drugo papirnato brisačo.

Po uporabi lahko papirnata brisača izgleda nekoliko obarvana in celo “umazana”, vendar to ni nič zaskrbljujočega. To je le zgorelo olje, kar daje litoželezni posodi značilno črno barvo, ki izvira iz površine. To se bo sčasoma ustavilo in ni zaskrbljujoče. Naši izdelki nimajo nobenih umetnih prevlek, le naravno repično olje.

Kako naj shranjujem litoželezno posodo?

Ko posodo ali ponev hranite v omari, naj bo pokrov nekoliko odprt.

Kako se ULTRA LIGHT ORIGINAL litoželezne ponve razlikujejo od tradicionalnih litoželeznih ponev?

Z našo novo ponudbo litoželeznih posod lahko prvič zagotovimo prave posode in ponve iz litega železa, ki so tako lahke, da jih lahko uporablja vsak. ULTRA LIGHT ORIGINAL ponve so izdelane iz popolnoma enakega materiala kot tradicionalne, težje, peskane ulivane ponve.

Razlog, da so tako lahke je v tem, da so z novo tehniko ulivanja zdaj tanjše, ne da bi izgubile odlične lastnosti pečenja pri kuhanju v litoželeznih posodah. Ker so tako lahke, se veliko hitreje segrejejo. Zato priporočamo, da uporabite precej nižjo temperaturo kot običajno na vašem štedilniku, da se prepreči prijemanje hrane na posodo, nato pa postopoma ugotovite pravo temperaturo za pečenje na vašem štedilniku.

Ponve ULTRA LIGHT ORIGINAL imajo na površini poseben vzorec. Temu pravimo “vrtinčno brušenje” in vzorec pomaga, da se maščoba bolj enakomerno porazdeli po površini ponve.