Šola pečenja za litoželezne ponve

S temi kratkimi navodili vam želimo pomagati do vrhunskih rezultatov pri uporabi vaše nove ponve.
Informacije so zbrane na osnovi naših dolgoletnih izkušenj kot vodilni proizvajalec litoželeznih posod in iz izkušenj švedske ICA in Coop test kitchens. Lito železo je poleg gline najstarejši material za izdelavo posod. Večina kuharskih šefov se strinja, da je lito železo najboljši material za ponve in posode, ne glede na mnoge nove umetne materiale, ki se pojavljajo v zadnjem času.

‘Pečenje na pravi način’ je pravzaprav umetnost.
Potrebno je nekaj prakse, da dobite občutek za pravo temperature in čas pečenja, še posebej z modernimi in hitrimi indukcijskimi kuhališči, ki se vedno več uporabljajo tudi v domačih kuhinjah. Pečenje zrezka ali ribjega fileja je odlična hrana in tudi hitri način kuhanja. Včasih pa vendarle naletimo na neželene težave, kot so npr. zrezek se prime na ponev, hrana ima okus po zažganem, ali pa govedina postane trda in suha.

Z našimi priporočili vam bomo pomagali najti pravo metodo pečenja.
Najpogostejša težava je, da se hrana prime na ponev. Skoraj vedno je razlog v tem, da je temperature ponve previsoka. V tem primeru znižajte temperaturo; celo bolj kot se vam zdi, da je potrebno in jo potem popotrebi počasi zvišujte. Optimalna temperature za pečenje mesa je cca. 185ºC, za ribo 170ºC in za jajca ne več kot cca. 160ºC. Te temperature se doseže zelo hitro v tanki litoželezni ponvi, kot je Ultra Light, še posebej, če uporabljate olje oljne repice, ne da bi vanj vmešali nekoliko masla. Maslo (in dobra kakovostna margarina) cvrčita in se nekoliko obarvata, po čemer lahko ocenimo, kdaj je dosežena prava temperature. Ko ne cvrči več, je temperature prava. Uporaba olja je morda nekoliko bolj občutljiva, ker ne cvrči, ko pa se začne kaditi, pa je temperature že previsoka. Če uporabljate olje, dodajte nekoliko masla in si na ta način pomagajte ugotoviti, kdaj je temperatura prava.

Pečenje govejega zrezka:
Govedina naj bo ‘sobne temperature’. Naredite nekaj rezov na mastnem delu, vendar maščobe ne odrežite, dokler meso ni pečeno. Ponev segrejte, maslo naj ne cvrči več in naj bo nekoliko rjavkasto, zrezke položite v ponev in nato zmanjšajte temperaturo. Zrezki naj se 3-5 minut pečejo na vsaki strani, odvisno od debeline in tega, koliko želite, da so zapečeni in po potrebi počasi povečajte temperaturo.

Pečenje ribe:
Ponev segrejte, maslo naj ne cvrči več in ko začne nekoliko rjaveti, položite začinjeno ribo na ponev in znižajte temperaturo. Po potrebi zvišajte temperaturo, vendar počasi, da se riba ne zažge. Pečenje se začne na strani, kjer je koža, približno 2 minuti in potem ribo obrnite, da se na kratko popeče še na drugi strani.

Pečenje jajca:
Ponev segrejte, dodajte nekaj masla, ki naj ne postane rjavkasto. Znižajte temperature in položite jajce na ponev, ko se maslo začne peniti. Jajce je potrebno položiti na pravo mesto na ponvi, saj se prime direktno na ponev; ne poskušajte ga z lopatico premikati, ko je na ponvi. Po potrebi počasi zvišajte temperaturo. Ko je površina jajca pečena; po cca. 2-3 minutah, se bo jajce odlepilo po ponve in takrat ga lahko obrnete, če ga želite popeči na obeh straneh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.