Srebro, plemenita kovina, ki nas spremlja skozi čas

Ali ste vedeli, da je bilo v starih časih srebro dragocenejše od zlata, tako po denarni vrednosti kot po simbolnem pomenu. To je bilo zato, ker so bile zaloge samorodnega srebra (kovine v čisti, elementarni obliki) bolj omejene kot zaloge zlata. Šele ko so stari Egipčani odkrili, kako iz svoje rude pridobivati srebro, je postalo lažje dostopno in posledično manj dragoceno blago.

srebrna okrogla posodica za sladkor
srebrna okrogla posodica za sladkor Mores

Srebro je plemenita kovina, ki je bila najpogosteje uporabljena za kovanje denarja. Povezana je s kraljevim dostojanstvom. Zaradi njenega kot luna belega sijaja ga imenujejo tudi ‘lunina kovina’.

barocco srebrna ovalna skledica
barocco srebrna ovalna skledica Mores

Srebro je cenjeno zaradi svojega briljantno belega kovinskega sijaja. Pravzaprav je od vseh kovin najbolj odbojna. Zanimivo je, da beseda “srebro” izhaja iz latinskega argentum, ki ima svoje korenine v protoindoevropski besedi za “bleščeče” in “belo”. Videz srebra je tako značilen, da uporaba besede “silver” v angleškem jeziku opredeljuje tako kovino samo kot njeno edinstveno barvo. Zaradi belega, sijočega videza je srebro privlačna kovina za uporabo v dekorativni umetnosti. Srebro se na primer že stoletja uporablja pri izdelavi ogledal. Pogosto se nanese na steklo, da zagotovi odsevno površino, in se uporablja za izdelavo okvirja ogledala.

san marco skupna slika2
san marco skupna slika2 Mores

Srebro je znano po svoji nereaktivnosti. Spada med plemenite kovine, skupaj z drugimi kovinami, vključno z rutenijem, rodijem, paladijem, osmijem, iridijem, platino in zlatom. Tako kot druge plemenite kovine je srebro odporno proti koroziji in oksidaciji na zraku. Zato je kot nalašč za izdelavo predmetov, ki so izdelani da trajajo, če se z njimi pravilno ravna in se jih uporablja, saj se tako ne bodo obrabili ali potemneli.

otrioški jedilni pribor
spagnolo-otroški-set

Obdelava srebra do izdelka je prava umetnost. Izkušnje so pokazale, da traja več let, da se srebrar usposobi za izdelavo srebrnega jedilnega pribora. Avtentičen, ročno izdelan jedilni pribor zahteva mnogo spretnosti in posebnega orodja za izdelavo.

Srebro ima antiseptični učinek, tudi zato ga že tisočletja uporabljamo za shranjevanje živil, saj se tako podaljša uporabnost živil. Blagodejno vpliva na organizem, zato ga vedno pogosteje uporabljajo v zdravstvu, npr. srebrove obloge se uporabljajo pri ranah, ki se slabo celijo.

https://www.mores.si/kategorija-izdelka/srebro/jedilni-pribor/

Rezerve srebra na svetu so omejene: https://www.statista.com/statistics/1114842/global-silver-reserves/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.